Anlaşmalı boşanma şartları nelerdir?
Görevli ve yetkili mahkeme neresidir?
Anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanmaya çevrilebilir mi?
ANLAŞMALI BOŞANMA ŞARTLARI NELERDİR?
Anlaşmalı boşanma davası şartları Türk Medeni Kanunu (TMK) m.166/3’de düzenlenmiştir: “Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.”
Buna göre tarafların anlaşmalı olarak boşanma davası açabilmesi için:
- Evlilik en az 1 yıl sürmüş olmalı,
- Eşlerden birinin başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi gerekir. (Uygulamada genellikle taraflar aralarında anlaşarak protokol oluşturulur ve bir tarafın açtığı davada diğer eşin duruşmada tarafların anlaşmasına dayalı protokolü kabulü ile sonuçlanır.)
- Her iki eşinde duruşmada hazır olması ve aynı anda mahkeme tarafından dinlenilmesi gerekmektedir.
- Anlaşmalı boşanma protokolü mahkemece uygun bulunmalıdır, protokolde boşanmanın mali sonuçları ve müşterek çocukların durumunun düzenlenmiş olması gereklidir.
GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME NERESİDİR?
Boşanma davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Aile Mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi Aile Mahkemesi sıfatıyla bakacaktır. Yetkili mahkeme ise TMK m.168: “Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.” Denilerek kesin olmayan yetki kuralı getirilmiştir. Bu durumda eşlerden birinin yerleşim yerinde dava açılabilecektir.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI ÇEKİŞMELİ BOŞANMAYA ÇEVRİLEBİLİR Mİ?
Anlaşmalı boşanma davası açıldıktan sonra mahkeme yoğunluğuna göre 1-2 ay sonrasına duruşma günü verilir. Duruşmada hakim tarafları dinler ve taraf iradelerinin mahkemece onaylanmış protokol doğrultusunda olması halinde protokolü karar metnine ekler. Burada mahkeme tarafından gerekçeli kararın yazılması beklenir ve gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmesi halinde 2 haftalık süre içerisinde karara itiraz edilebileceği yazılır.
Taraflar gerekçeli kararın kendilerine tebliğ edilmesinden sonra kanun yoluna başvuru haklarından feragat ederek kararı daha kısa sürede kesinleştirebilirler. Ancak protokolle bağlı kalmak istemeyen taraf karara itiraz ederse anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına dönüşür ve dilekçeler teatisi aşaması başlar.
Çekişmeli boşanma davası olarak açılan davalar bakımından ise sulh olmak her zaman mümkün olduğundan çekişmeli boşanma davasının anlaşmalı boşanma olarak sona erdirilmesinin de mümkün olduğu söylenebilir.
Protokol metninin eksiksiz olarak hazırlanması, daha sonra yaşanabilecek hak kayıplarının önlenmesi bakımından önem arz etmektedir. Randevu almak ve danışmak için dilerseniz kısaca konuyu açıklayarak bize 7/24 mail adresimiz üzerinden ulaşabilirsiniz. ucelhukukburosu.1@gmail.com